Energetyzowanie i strukturyzowanie wody - przemiana H20 w => H3O2
Aqua-Cell-Matrix jest urządzeniem posiadającym funkcję energetyzowania wody, dzięki której cząsteczki zwykłej wody możemy w prosty sposób ustrukturyzować uzyskując tzw. wodę zwaną hexagonalną lub ustukturyzowaną o sześcioramiennym kształcie podobnym do zamrożonych płatków śniegu na szybie. Dostarczając wodę hexagonalną dostarczamy w ten sposób komórkom najlepsze i najbardziej sprzyjające środowisko do ich prawidłowego funkcjonowania i życia. Każda zdrowa komórka jest otoczona wodą ustrukturyzowaną. W urządzeniu znajduje się przycisk do automatycznego energetyzowania (strukturyzowania) wody, oznaczony symbolem szklanki z wodą).

- Lód / forma stała
- Ciecz hexagonalna / ustrukturyzowana / forma płynna charakteryzująca się lepkością oraz formą płynnych kryształów lodu o sześcioramiennej strukturze połączonych ze sobą w uporządkowanej formie i wyglądzie przypominającym płatki śniegu lub gwiazdki zamrożonej pary wody na szybie.Fenomen ten odkryty na Uniwersytecie Washington w USA przez Geralda Pollacka i jego Team Naukowców, że woda ustrukturyzowana tworzy w swojej budowie do tej pory nie odkryty rodzaj struktury siatki na tyle stabilnej w swojej formie, że jest w stanie wyprzeć substancje rozpuszczone. Woda hexagonalna charakteryzuje się niezwykle uporządkowaną i stabilną strukturą. Woda ustrukturyzowana pomimo, że dla gołego oka wydaje się dalej „zwykłą wodą” właściwie nią już nie jest. Normalny układ chemiczny wody jest w stosunku 2:1 (H2O), a w wodzie hexagonalnej stosunek ten wynosi 3:2 (H3O2). Oznacza to, że chemicznie woda ustrukturyzowana przedstawia całkowicie inną formę wody !
- Ciecz / forma płynna
- Para wodna / forma gazowa
Woda ustrukturyzowana w naturalnym środowisku znajduje się w owocach, warzywach jak i lodowcach. Organizmy żywe w naturalny sposób przetwarzają wodę, w wodę ustrukturyzowaną, jednak wiele czynników wpływa na to, że z reguły w organizmie występuje jej duży niedobór, który negatywnie wpływa na zdrowie, witalność i zasoby energetyczne (siłę) ograniczając tym samym zdolność samoleczenia. Woda w kranie jak również zwykła woda mineralna kupowana w sklepach, która posiada w zależności od źródła różną zawartość zasobów minerałów i pierwiastków utraciła swój hexagonalny kształt przez wzgląd na jej mechaniczne wydobycie i mechaniczne przetwarzanie (rozlewnie) etc.
Jako jeden z pierwszych, naukowiec i Prezes Koreańskiej Akademii Nauk i Technologii oraz badacz wody profesor Dr. Mu Shik Jhon udowodnił, że:
„Zdrowe DNA jest otoczone zawsze wodą ustrukturyzowaną, podczas gdy woda nieustrukturyzowana jest wokół DNA tkanki chorej”.